Unipanel is gemaakt van massief kunststof en is superieur aan hout. Het kan gebruikt worden in vrijwel alle niet dragende buitentoepassingen. Het heeft de look en feel van hout, maar niet de nadelige gevolgen die je met houttoepassingen buiten hebt.
In de regel kan Unipanel gemonteerd worden conform verwerkingsvoorschriften van multiplex. Daarbij hoeft geen rekening gehouden te worden met voorschriften betreffende vochtopname.
Voor het afwerken van een dakrand is Unipanel een zeer geschikt materiaal. Doordat het nooit rot en eenvoudig te bewerken is, is het een uitstekend alternatief voor boeiboorden van multiplex of western red cedar.
De voordelen van Unipanel
Unipanel is een vlak paneel van massief kunststof dat zich laat be- en verwerken als hout. Het neemt echter geen vocht op en is vochtongevoelig. De levensduur is daardoor vrijwel onbeperkt. Unipanel is wit van kleur. Schilderen kan middels diverse verfsystemen maar is niet noodzakelijk. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.
Het materiaal kan net als hout worden geschuurd en geplamuurd, waarvoor een gewone houtplamuur volstaat. De verwerking van het materiaal is grotendeels gelijk aan de manier van verwerken van bijvoorbeeld multiplex.
Ventilerend
De achterconstructie van de dakrand dient ventilerend te zijn, met een duurzaam regelwerk met een max. h.o.h.-afstand van 400 mm. De gebruikelijke ventilatiespouw is 20 mm breed en aan de onder- en bovenzijde moet de ventilatie ook worden gegarandeerd. Dit geldt zowel bij het afwerken van een dakrand bij nieuwbouw als bij het vervangen bij renovatie.
Een verticaal regelwerk is de gemakkelijkste wijze om deze ventilatie te realiseren. Bij toepassing van horizontale regels verdient de ventilatie extra aandacht. Ventilatie gaat namelijk nooit horizontaal maar altijd verticaal. Daarvoor kan over de horizontale regels een tweede laag verticale regels worden aangebracht of moeten de horizontale regels worden voorzien van ventilatiesleuven. Bij het vervangen van dakranden bij renovatie zal de extra dikte van een dubbel regelwerk vaak een bezwaar zijn en is het aanbrengen van ventilatiesleuven de beste oplossing.
Bevestiging
Bevestigen van Unipanel bouwpanelen kan met RVS nagels of schroeven. Net als bij hout kunnen de gaten daarna worden afgewerkt met plamuur en verf. Unipanel heeft echter ook een systeem voor vrijwel onzichtbare bevestiging, met speciale schroeven, een bijbehorend bitje en afwerkdopjes. Het bitje is zo gemaakt dat de kop van de schroeven exact 6 mm onder het plaatoppervlak valt. Het bijbehorende afwerkdopje vult het gat volledig op en ligt vlak in het oppervlak. Daarvoor valt de bevestiging nauwelijks op, zonder dat tijdrovend plamuur- en schilderwerk nodig is.
Op een houten achterconstructie is Unipanel ook volgens verwerkingsvoorschriften te verlijmen met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik.
Hoeken en randen
Doordat Unipanel zich als hout laat bewerken – met de reguliere gereedschappen voor houtbewerking – zijn diverse verbindingen, aansluitingen en detailleringen mogelijk. Bijvoorbeeld halfhoutse verbindingen, maar ook in verstek gezaagde hoeken. Onderlinge verlijming van Unipanel-delen is mogelijk met een HPVC-lijm, conform verwerkingsvoorschriften van de lijmleverancier. Het is verstandig om gezaagde en gefreesde zijden van Unipanel af te werken met Unipanel Sealer, om vuilaanhechting te voorkomen.
Windveren zijn beeldbepalende elementen van een woning. Omdat ze op hoogte zitten is het verstandig om windveren te maken van een duurzaam en onderhoudsarm materiaal. Unipanel is daar zeer geschikt voor en leent zich zelfs voor decoratieve bewerkingen.
Onderhoudsarm
Zelf windveren maken en vervangen is met Unipanel eenvoudig te doen. Unipanel laat zich bewerken als hout, met hetzelfde gereedschap en dezelfde verbindingen en mogelijkheden. Met bijvoorbeeld een frees is dan ook prima een decoratief patroon aan te brengen in de windveer, zoals een geschulpte rand. Ook zijn reliëfpatronen te maken door met meerdere lagen Unipanel te werken.
Geventileerde constructie
Zoals bij elke beplating is het ook bij een windveer belangrijk om te werken met een geventileerde constructie. Dit voorkomt te grote opwarming van de panelen en maakt het tevens mogelijk om de achterconstructie strak uit te lijnen. Voor Unipanel is een achterconstructie nodig met een h.o.h.-afstand van 400 mm. De spouw bedraagt normaliter 20 mm, terwijl aan boven- en onderzijde ventilatieopeningen nodig zijn van 20 cm2 per strekkende meter.
Afwerking
Unipanel is wit gekleurd en behoeft in principe geen nadere afwerking. Wel is het verstandig om gezaagde en gefreesde zijden af te werken met Unipanel Sealer, om vuilaanhechting te voorkomen. Schilderen in een andere kleur kan ook. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.
Bevestigen van Unipanel bouwpanelen kan met RVS nagels of schroeven. Net als bij hout kunt u de gaten daarna vullen met een houtplamuur en vervolgens schuren en verven. Unipanel heeft echter ook een systeem voor vrijwel onzichtbare bevestiging, met speciale schroeven en afwerkdopjes.
Bevestiging
Middels een bijbehorend bitje valt de kop van de schroeven exact 6 mm onder het plaatoppervlak. Het afwerkdopje dat in dat gat past, ligt vlak in het oppervlak. Daarvoor valt de bevestiging nauwelijks op, zonder dat tijdrovend plamuur- en schilderwerk nodig is. Ook is Unipanel op een houten achterconstructie te verlijmen met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik. Onderlinge verlijming van Unipanel-delen is mogelijk met een HPVC-lijm, conform verwerkingsvoorschriften van de lijmleverancier.
Als de lengte van de windveer groter is dan die van het Unipanel paneel, kan deze op twee manieren worden verlengd: door twee panelen koud tegen elkaar op een met EPDM beklede regel te monteren of door een halfhoutse (schuivende) verbinding te maken. In beide gevallen is een geringe ruimte nodig om de thermische werking op te vangen.
Waterbord
Unipanel is ook geschikt als waterbord. Het waterbord is de dekplank die bovenop de windveer ligt om de naad tussen windveer en dakpannen af te dichten en inregenen te voorkomen. Door het gebruik van gevelpannen ontbreekt dit waterbord vaak in nieuwere woningen. Bij oudere woningen komt deze nog heel veel voor. Een houten waterbord is meestal geen lang leven beschoren. Met Unipanel is wel een lange levensduur gewaarborgd.
Het waterbord dient 50 mm vrij van de pannen te worden gehouden. Oplegging op de pannen veroorzaakt in de hete zomerzon een te grote opwarming van het materiaal, waardoor vervorming zou kunnen optreden. Door het waterbord en de windveer met een sponning in elkaar te laten vallen en beide te bevestigen aan de achterconstructie, is eenvoudig een stabiele en waterdichte opbouw te realiseren.